pátek 20. listopadu 2015

Dalton 3

Řeč bude o vyučovacím stylu, kterému se hovorově říká "Dalton". Odborně je to (tuším) Daltonský plán. Před pár týdny jsem viděl tenhle způsob výuky v Novém městě na Moravě. Kolegyně Laďka (neprobrali jsme zveřejňovací záležitosti, tak si nedovolím vláčet internetem i příjmení) tam rozvinula dlatonské učení do naprosto úžasné podoby. Přijeli jsme tak nadšeni, že jsem se rozhodl "dalton" taky zkusit a po přípravě jsme to spustili taky.

Číslici "3" v názvu neřešte. Po tomhle úvodu bych rád pokračoval ještě dvěma příspěvky. Pak by se tedy na internetu hezky seřadily - 1, 2, 3.

Nacházíme se na mém muzikantském - kantorském blogu. Rozhodně tady nemíním uvádět nějaké referáty o zmiňovaném stylu výuky. To vám lépe najde Google. Stačí letmá informace, že autorka Helen Parkhurstová i metoda pochází z USA. Hlavními hesly - principy jsou: svoboda - samostatnost - spolupráce. V Čechách daltonské učení vysvětloval a podporoval Václav Příhoda. Novodobou úpravu metody na evropské podmínky vytvořili Holanďané Roel Röhner a Hans Wenke. 

Na Daltonu se mi líbí to, že nijak neruší běžný styl výuky. Je možné ho používat jako doplněk běžného vyučovacího stylu. U mé třídy ("Slunečnice" - prvňáci) to bude jedna vyučovací hodina denně - 4 dny v týdnu.

Pro dnešek stačí. Pokračovat budu příspěvkem "Dalton 2", až na to bude správný čas.
Mějte se vyloženě krásně.

Pavel Lutner

Žádné komentáře:

Okomentovat